Thursday, April 9, 2009

:: Good Comment on Pil Kuning Kecik - from my Dear Sis ::

Di bawah ni ialah tambahan untuk Blog Title : Pil Kuning Kecik
Kakak saya yg bagi komen ni. Dulu dia pernah kerja kat Farmasi Guardian. InsyaAllah sumber ni boleh dipercayai..A very good input for us to share (^_^)

"oooo patutlah payah benar nak update blog, isu kesihatan yang dikarang rupanya.
anyway, baguslah kalau dah ambil folic acid tu. kalau ada orang lagi yang tanya (@ kau boleh terangkan kat kawan2 yang hairan+tersengih melihat kau amik folic acid tu)kau boleh terangkn macam ni....
yang pertama...
folic acid ni sangat berguna untuk membantu memecahkan amino acid kat dalam darah. amino acid yang terperap lama kat dalam darah akan menyebabkan heart disease.
yang kedua...
folic acid bantu untuk memecahkan complex carbohydrates kepada simple sugar. ini lebih memudahkan carbo tu ditukarkan kepada tenaga.
yang ketiga...
folic acid ni bagus diambil sekali dengan B12 dan vit C untuk menggalakkan pembentukan sel darah merah dan sel darah putih. pembentukan sel ni bagus untuk fetus dan boleh mengelakkan berlakunya anemia.
yang keempat...
folic acid ni digunakan untuk membentuk nucleic acid dalam DNA untuk menggalakkan appetite dan menggalakkan pengeluaran acid dalam perut yang bagus untuk pencernaan sekaligus promote healthy life. Percernaan yang bagus akan promote healthy skin, good absorbance of nutriences and many more.....
jadi, kau boleh promote kat kawan2 kau tu...kenapa penting untuk kita ambil folic acid sebagai makanan tambahan. bukan hanya untuk orang mengandung dan yang nak mengandung, tapi juga untuk kesihatan diri sendiri sebagai orang perseorangan.
dan mengapa kita ambil folic acid dalam bentuk tablet???
sebab folic acid memang boleh ditemui dalam sayuran hijau, kekacang, tomato, broccoli, mashroom, strawberry, tuna, wheat germ, asparagus dan banyak lagilah....tapi masalahnya folic acid ni adalah dari jenis yang water-soluble. dia boleh vanish bila dimasak (nak ke makan bayam mentah2?,kena panas, kena direct sunlight..... even kena air liur pun dia boleh vanish...jadi the best solution ialah ambil tablet 400mg @ 500mg, sehari sekali.dan pastikan ia disimpan dalam tempat yang gelap.....
so....sebar2kanlah info ni, sebab folic acid ni murah je...dan banyak manfaatnya.
Sekian..........."

No comments: