Tuesday, December 14, 2010

:: Tempat pam susu di pejabat ::

WARNING!
Terdapat penggunaan ‘perkataan direct’ dalam entri ini. Tujuannya hanyalah untuk pendidikan dan cuba menyampaikan ilmu tentang breastfeeding concept secara telus dan jujur. Tidak terlintas sama sekali untuk melucah dsb.   
Kalau anda rasa anda teransang bila baca entri ni, I don’t know what to say….maybe something wrong with your mind!


Dah hampir 6 bulan saya berkecimpung dalam aktiviti mengepam susu dan dah banyak tempat yang menjadi saksi kegiatan murni saya itu. Hari ni nak cerita semua tempat yang saya pernah jelajah kat opis demi mengumpul stok susu untuk Ajmal.

1. Ofis orang lain
Pertama kali mengepam di Bilik Staff Perempuan Tingkat 4. Bilik tu tak berapa besar, semua dalam bilik tu perempuan dan ada satu port kecik untuk tempat solat. So, kat situlah port pertama yang cuba dijadikan tempat mengepam. Advantagenya mengepam kat situ of course la yang pertama takde orang lelaki. Kedua dekat dengan toilet so senang nak mencuci tangan dan peralatan-peralatan pam yang perlu dicuci. Yang tak syoknya saya malas nak mengangkut beg dan barang-barang mengepam sampai 2 atau 3 kali sehari. Ofis saya kat Tingkat 3 jadi perjalanan ke situ agak mengambil masa. Satu lagi yang tak best bila mengepam kat situ tak boleh buat kerja '2 in 1'. Selalunya sambil mengepam saya suka on laptop dan buat kerja atau bloghopping. Sudahnya saya berpindah ke tempat kedua iaitu di cubical saya sendiri....

2. Cubical Sendiri
Di cubical sendiri memang agak mencabar. Ofis saya agak besar, ada lebih kurang 30 orang staff dan bercampur lelaki dan perempuan. Saya pulak duduk dekat dengan pintu masuk jadi kenalah melakukan aktiviti dengan berhati-hati dan senyap, duduk rapat ke meja dan statik macam tu je selama hampir 30 minit supaya tidak disedari oleh orang lain terutamanya staff lelaki. Saya rasa ada juga yang perasan tapi saya buat tak tahu saja. Yang penting saya menjaga 'adab dan sopan' semasa mengepam hehe....Advantagenya mengepam di cubical sendiri saya tak penat nak memunggah gajet pam ke sana sini. Boleh pam sambil buat kerja, tulis blog dan macam-macam lagi. Kantoi tulis blog masa waktu kerja hehe.....Alah, sekali sekala merehatkan minda. Lagipun masa mengepam takleh stress, kan wajib bergembira dengan menulis blog. ngehngehngeh~



3. Membuat port tetap di 'cubical yang tidak berpenghuni'
Kat ofis saya ni ada beberapa cubical yang kosong jadi daripada terbiar kosong baik saya manfaatkannya kan. Pada mulanya saya dapat satu port cubical ni, lokasi memang strategik. Tersorok dan kawan-kawan yang berhampiran cubical tu pun very friendly. Selama hampir sebulan saya meletakkan semua gajet pam menyusu secara tetap di situ. Bila tiba masa mengepam saya akan berlenggang kangkung ke cubical tu dan bila dah siap mengepam saya akan kembali ke cubical saya untuk buat kerja. So saya ada dua cubical la kiranya, hehe tamak betul. Seronok sungguhla masa tu. Ku sangkakan panas hingga ke petang rupanya hujan di tengahari chewah! Tetiba satu hari tu segerombolan staff baru masuk kerja, dan ada sorang mamat tu takde cubical nak duduk, jadi terpaksala mengosongkan my 2nd cubical serta merta....

4. Surau
Kadang-kadang kalau rasa nak berubah angin saya cari juga port mengepam yang lain seperti di surau. Sangat selesa sebenarnya mengepam di surau sebab orang tak ramai (saya pam pukul 10 pagi dan 4 petang, masa tu bukan waktu solat fardhu so takde orang). Ada sumber air yang melimpah ruah, aircond yang nyaman, boleh duduk mengepam dengan gaya bebas dan tak takut-takut macam kat cubical. Sambil-sambil tu boleh duduk mengingati Allah, berzikir, menginsafi dosa-dosa silam, huhu insafnya.... (T______T) Again the disadvantage masa mengepam takleh buat kerja lain dan sangat mengantuk sebab suasana yang sunyi, syahdu dan kenyamanan aircond menggamit mata untuk terlelap! Dan satu lagi penat nak mengangkut gajet mengepam pergi surau.

Dan akhirnya setelah banyak kali berpindah randah macam orang nomad saya mengambil keputusan akhir untuk menjadikan cubical sendiri port tetap untuk sesi mengepam. Walaupun agak jauh dari sumber air, tapi penjimatan masa dan keringat lebih diutamakan. Untuk anak saya ketepikan perasaan malu itu. Lagipun saya mengepam dengan cara yang berhemah. Tidak menampakkan aurat dan tak mengganggu orang lain. Pernah juga cadangkan pada pihak pengurusan di tempat kerja untuk sediakan tempat khas untuk ibu mengepam susu. Mereka boleh nak sediakan bilik tapi bilik itu agak sunyi, tersorok dan menakutkan. Kalau jadi apa-apa, terpitam ke terpengsan ke, ternampak hantu ke, rasanya takde sape yang sedar. Mesti stress kalau mengepam kat tempat tu sebab nak lekas-lekas pam dan cabut lari huhu....

So moral of the story, carilah port mengepam yang anda selesa dan memudahkan anda. Usaha murni kita harus diteruskan walau dimana kita berada. Jangan malu-malu kucing, nanti kesian anak kalau bekalan susu di rumah tak mencukupi. Biarlah orang lain nak kata apapun, yang penting anak kita kenyang! (^___~)v


Oh...hari ni 13 Disember. Birthday ajmal yang ke 7 bulan! Lagi 5 bulan je nak setahun. Dah berangan nak buat birthday party Ajmal kat 'luar pintu' a.k.a 'outdoor'. Hehehe.....


Monday, December 6, 2010

Sudah boleh menggigit! (^___^)



Nampak tak gigi Ajmal tu?

Tak nampak?

Nah, diperbesarkan sebanyak 10X hehehihihuhu....



Daku ngeri sungguh....

Bermulalah episod yang daku takuti selama ini.

Ajmal jangan geget ummi tau!!!!

Hmmm....dah penah kena pun, adehhhhh...memang sakit! 

Ni baru dua batang, dah banyak nanti macam mane ye.....

(T______T)


Friday, December 3, 2010

:: Cara-cara buat MOBYWRAP ::

Ada seorang reader, Mama Atie bertanya bagaimana saya buat mobywrap. Harap-harap entry ni boleh membantu beliau dan ibu-ibu lain yang teringin DIY mobywrap (^_____^)

Bahan-bahannya mudah sahaja. Hanya kain jersey sepanjang 5.5 meter (bidang 45" atau 60")  dan gunting kain yang tajam. 

Kain jersey tu terpulang nak yang plain colour atau bercorak. Saya hanya survey dua buah kedai kain, harga kain jersey yang baik kualitinya antara RM15 ke RM22. Yang plain colour lagi murah dari yang bercorak. Kenapa guna kain jersey? Sebab kita nak kain yang stretchable dan satu lagi kelebihannya tak perlu jahit tepi bila kain dah dipotong.


Okay, mari kita lihat pula bagaimana cara membuatnya...

1. Bentang kain jersey untuk memudahkan proses pemotongan.

 

2. Ukur lebar kain sepanjang 20-23 inci dan buat garisan (seperti garisan - - - - dalam gambar di bawah) supaya nanti takla herot-herot masa nak menggunting.

3. Gunting di sepanjang garisan yang telah dibuat. 
3. Dah siap gunting, anda akan dapat sehelai kain yang berukuran seperti gambar di bawah.



4. Moby wrap anda sudah siap dan sedia untuk digunakan bersama si kecil tersayang. Mudahkan nak membuat mobywrap sendiri. Tak perlu jahitan langsung! Untuk cara memakai sila cari di youtube ye. Taip sahaja keyword 'mobywrap' nanti ada banyak video yang akan tunjukkan cara-cara pakai mobywrap. Sebenarnya, saya belum belajar lagi cara letak video dalam blog, hihi...ketinggalan sungguh!

5. Aik, apasal ada step no.5 pulak? Tadi kata dah siap. Haaa....yang ni langkah tambahan untuk sesiapa yang ada mesin jahit atau jarum dan benang. Semasa proses memakai mobywrap, kita kena kenalpasti mana bahagian tengah kain. Daripada kita terbelek sana terbelek sini, lebih baik sekiranya kita tanda siap-siap di mana bahagian tengah kain. Macam saya, saya tampal sehelai kain bercorak ukuran 20" X 20" untuk tanda bahagian tengah kain. Dan ia juga jadi corak yang cantik bila dipakai macam gambar di bawah ni (^____^) 



Ada juga orang yang jahit secebis kain kecil sebagai 'tag'. So, terpulang kepada anda sama ada nak buat atau tak penanda bahagian tengah kain ni. 

Tips:
Jika anda beli kain bidang 45", anda boleh dapat dua keping mobywrap. Jika bidang kain 60" pula anda boleh dapat 3 keping mobywrap. Kalau anda rasa sekeping sudah cukup bagi anda, anda boleh pakat-pakat dengan kawan-kawan yang berminat untuk memiliki mobywrap untuk berkongsi membeli. Jadi ia akan mengurangkan lagi kos membuat mobywrap ini. Saya pun buat macam tu jugak. Saya berkongsi beli kain dengan kawan saya Puan Fify. Lihat gambar kat bawah ni, Puan Fify dan baby Farish look so cute in their DIY mobywrap, yeayyyy!!!! hihi...(^____^)


Semasa nak beli kain ni, Encik suami ada bertanya, kenapa beli sampai 5.5 meter, lepas tu kena potong and at the end dapat dua keping. Padahal nak satu keping je. Kenapa tak beli 2.5 meter, potong lepas tu sambung di tengahnya? Haaa...kaedah beli kain 2.5 meter pastu potong dan sambung tak digalakkan ye puan-puan...Saya ulang sekali lagi, bukan tak boleh, tapi tidak digalakkan. Sebabnya kita tak mahu ada jahitan langsung pada mobywrap. Kalau kita sambung dua keping kain dikhuatiri jahitan akan tertetas. Nanti nak kena jahit balik, kan leceh....hehe...
Okay, sekian saja entry saya kali ini. Semoga ia bermanfaat untuk kaum-kaum ibu di luar sana (^______^)

Thursday, December 2, 2010

:: Sayang tapi pedih ::

Seorang sahabat saya ada berkata,

"Korang perasan tak? Sebenarnya orang yang paling banyak terasa atau memendam rasa dengan kita adalah orang yang paling hampir dengan kita. Bezanya cuma dia boleh memaafkan kita atau terus pendam dan akhirnya menyebabkan hubungan terus renggang atau putus. Saya pernah rasa dan rasanya sangat pedih!"

Ya, saya setuju sangat-sangat dengan kata-kata beliau. Saya juga pernah rasa kepedihan itu setiap kali teringat 'dia'. Semua kekhilafan itu mungkin sudah dimaafkan tapi kami masih jauh dan makin jauh. . . . . . .







Saya cuma terfikir satu soalan.





Agak-agak 'dia' sayang Ajmal tak?
Sebab Ajmal teringin sangat nak disayangi oleh 'dia'....
He misses her hugs and kisses a lot....

Semua orang sayang Ajmal, tengok Ustaz Hizbur Imam Muda pun sayang Ajmal tau!
(^______^)


Saturday, November 20, 2010

DIY Moby Wrap

Di entry yang lepas saya ada bercerita tentang dilema memilih baby carrier yang baru untuk Ajmal. Setelah fikir semasak-masaknya, saya memilih untuk membeli moby wrap yang berharga hampir RM150 sehelai. Memujuk suami untuk membelinya tidak membuahkan hasil, maka terpaksalah memerah otak mencari jalan lain macam mana nak mendapatkan moby wrap. Akhirnya terjumpa beberapa ibu yang DIY moby wrap. Mereka membuat moby wrap sendiri menggunakan kain dari jenis strechable fabric contohnya kain jersey. Panjang kain 5.5 meter dan lebarnya 20-24 inci.

Tanpa membuang masa saya pun mengajak Encik suami ke kedai kain. Setelah menjelajah dua buah kedai, dapatlah juga kain yang diidam-idamkan...harga memang berpatutan dan jauh lebih murah dari harga moby wrap di pasaran. Dan inilah hasilnya (^_____^)

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.Moby Wrap DIY dipakai siap-siap sebelum keluar rumah. Mudah sikit nanti dah sampai destinasi terus masukkan baby Ajmal ke dalamnya. Memang cantik, dah jadi macam fesyen baju pulak. Heheheee....


Lihat lihat! Ajmal sangat selesa di dalamnya! (^___~) Ini gaya baby menghadap ke depan...

Dan ini pula gaya baby menghadap/memeluk ibu....

Terima kasih kepada biras saya, Kak Sakinah yang telah berjasa menolong saya menjahit kain tampal bercorak belang hitam putih tu...saya mana ada mesin jahit jadi terpaksa pergi ke rumah saudara mara meminta ehsan pinjam mesin jahit hehehe....

Kesimpulannya, memang selesa sangat membawa anak kesayangan saya dalam moby wrap DIY ni. Tak rasa lenguh di bahu dan semua orang tengok. Rasa glemer pulak. huahuahua!!! Agaknya saya orang pertama di Kulim yang pakai moby wrap kot.
(^___^)

:: Happy Potato & Greenish Broccoli Porridge mix with Celery ::

Saya sedikit terkilan kerana Ajmal's 1st solid food tak sempat nak ambil gambar. Masuk hari ni dah hampir 3 minggu Ajmal diberikan makanan pejal. Syukur alhamdulillah, Ajmal tak menghadapi masalah untuk makan baik dari segi penerimaan rasa ataupun sistem penghadaman beliau. Bermula dari hari pertama Ajmal makan, saya bangun pagi untuk masak bubur nasi yang dicampur dengan sedikit sayur-sayuran. Kalau boleh, saya tak mahu beli langsung produk makanan bijirin yang berlambak-lambak dijual diluar sana. Air tangan ibu kan lebih berkat (^_^) Saya hanya beli biskut bayi sahaja untuk waktu-waktu terdesak contohnya kalau tetibe terbangun lewat atau memang betul-betul tak sempat masak. Setakat ni, saya dah mencuba beberapa jenis sayuran seperti lobak merah, sawi, bayam, saderi dan brokoli. Kadang-kadang saya sediakan puri buah-buahan seperti pisang, betik dan mangga. Ajmal sangat suka makan puri buah. Bila dah makan makanan pejal, pengambilan air masak juga penting supaya tidak sembelit. Walaupun Ajmal dah makan makanan pejal, susu ummi Ajmal tetap menjadi menu utama. Jadual pemakanan Ajmal adalah seperti yang disarankan oleh Mrs. Gill dari buku tulisan beliau "What and When to Feed Your Baby"

Pagi:
Sarapan makanan pejal seperti bijirin atau biskut bayi yang dicairkan & air masak suam
Susu ibu (berikan susu ibu lebih kurang 2 jam selepas makan makanan pejal)

Tengahari:
Bubur nasi dan sayur-sayuran yang dikisar halus ATAU puri buah-buahan & air masak suam
Susu ibu (berikan susu ibu lebih kurang 2 jam selepas makan makanan pejal)

Petang hingga malam:
Susu ibu sahaja


Untuk bayi berusia 6-7 bulan, makanan yang dicadangkan adalah berasaskan sayur-sayuran. Tak perlu campur protein lagi pada peringkat ni. Dan sudah tentu tidak perlu tambah bahan perasa seperti gula dan garam apatah lagi ajinomoto hehe....Pengambilan makanan pejal yang dicadangkan hanya 2 kali sehari iaitu pagi dan tengahari. Yang selebihnya berikan susu ibu perahan atau direct breastfeed.

So, hari ini saya mahu berkongsi resepi dengan ibu-ibu di luar sana.
Nama resepi ini ialah.....

Happy Potato & Greenish Broccoli Porridge mix with Celery
Amboi...glemer sungguh name resepinya (^_~)





Bahan-bahannya:

Sebiji kentang saiz sederhana
Satu sudu besar brokoli
2 inci seleri



Cara Penyediaan:
1) Kupas kulit kentang dan potong dadu, rebus kentang bersama air secukupnya sehingga kentang empuk
2) Potong seleri kecil-kecil dan masukkan ke dalam rebusan kentang yang telah empuk
3) Akhir sekali masukkan brokoli, gaul-gaul manja dan terus tutup api. Jangan lama-lama ye, nanti hilang pulak zat dalam brokoli tu

Bahan-bahan yang dah siap direbus

4) Blender halus semua bahan-bahan tadi bersama sedikit air masak
5) Tuang dalam mangkuk dan berikan kepada si kecil anda yang tersayang (^_^)

Inilah rupa bubur yang telah siap!

Sedap tau...eh lupa nak pesan, JANGAN tambah garam/gula. Ini baby yang nak makan, bukan orang tua yang nak makan. Hehe...

Selamat mencuba! (^_^)



Wednesday, November 10, 2010

:: My Little Guy @ 6 Month ::

WARNING!
Terdapat penggunaan ‘perkataan direct’ dalam entri ini. Tujuannya hanyalah untuk pendidikan dan cuba menyampaikan ilmu tentang breastfeeding concept secara telus dan jujur. Tidak terlintas sama sekali untuk melucah dsb.   
Kalau anda rasa anda teransang bila baca entri ni, I don’t know what to say….maybe something wrong with your mind!


'Penyejuk mata' saya sudah genap 6 bulan umurnya hari ini. Maka sudah lengkaplah misi penyusuan susu ibu secara eksklusif yang secara rasminya telah dilancarkan pada 13 Mei 2010 jam 4.30 petang di labour room Hospital Batu Pahat. Syukur alhamdulillah....(^_^) Masih ingat lagi pertama kali Ajmal menjamah susu pertamanya yang kaya dengan kolestrum. Masa tu saya masih terlantar di atas katil tempat Ajmal dilahirkan. Mulut kecik Ajmal tu dengan selesanya menghisap susu dan gayanya seperti seorang yang pro. Tak perlu diajar pun! Memang naluri semulajadi bayi dan Allah sudah menciptakannya sebegitu. Kepada bakal ibu-ibu sekalian, bila nak bersalin nanti, sebelum masuk labour room ingatkan jururawat/doktor yang anda tidak mahu bayi yang bakal lahir diberikan susu formula dan anda mahu bayi menyusu terus dari anda selewat-lewatnya sejam selepas dilahirkan. Selain itu, minta supaya bayi diletakkan di sisi anda setiap masa (rooming in) melainkan jika ada kes-kes yang tidak mengizinkan. Adalah menjadi satu kerugian yang sangat besar jika yang pertama masuk dimulut bayi anda adalah puting susu cetak rompak. Original kan lagi bagus! (^_^)

Di sini saya ingin berkongsi pengalaman pahit dan manis saya selama 6 bulan menyusukan Muhammad Ajmal Wafiy secara eksklusif.

YANG PAHIT & KELAT

Sebenarnya tiada yang pahit. Tapi yang agak-agak kelat tu adalah. Hehe...Berikut ialah antara peristiwa-peristiwa kelat yang saya pernah lalui:

'Negative thinking' yang cuba menyelinap masuk berpunca dari pengaruh orang-orang luar terutamanya orang-orang lama.
Saya bukan nak memperkecil-kecilkan pendapat orang lama tapi mereka juga tidak harus memperkecil-kecilkan azam saya untuk fully bf Ajmal. Ayat-ayat cinta seperti:
"Boleh ke?"
"Cukup ke susu tu?"
"Ha...nanti kalau pergi kursus macam mana dengan anak kat rumah, ajarlah Ajmal minum susu formula nanti tak menyusahkan pengasuh"
"Boleh minum ke susu yang simpan lama-lama dalam peti sejuk tu?"
Masa saya berpantang pun ada yang pandang semacam bila saya minum air masak dengan banyak, makan sayur-sayuran dan buah-buahan yang dikatakan 'sejuk' oleh mereka-mereka tu dan makan nasi bertambah. Pantang orang lama masa pantang makan nasi sepinggan je, takleh tambah...aduh menderita weh kalau nak ikut sangat pantang tu. Tahu tak kalau kita bf baby kita sentiasa lapar dan dahaga? Dan untuk memastikan produktiviti susu sentiasa banyak kenalah makan dan minum air masak banyak-banyak...Diorang kata tengoklah nanti akibatnya bila dah tua. Bukan saya tidak menjaga diri tapi saya hanya melakukan apa yang saya rasa baik untuk saya dan yang paling penting baik untuk Ajmal. Inilah namanya pengorbanan ibu. Untuk anak apa sahaja sanggup saya harungi. Ingat pengorbanan ummi ni Ajmal..nanti besar jangan melawan cakap ummi tau!
Saya pernah jadi sangat tertekan bila ada satu ketika tu apa saja yang saya nak makan ditegah oleh orang-orang yang kuat pantangnya tu (bukan mak saya ye, orang lain. Mak saya masak makanan pantang saya sangat best! Mak saya sporting dan jatuh dalam kategori orang yang berfikiran terbuka. Tengkiu mak hehehe....). Takkan mihun goreng pun tak boleh makan. Dia suruh saya makan nasi putih dengan ikan bakar je! Sayur pun takde!! Adoyai....(T____T) Rasa nak mengamuk je!!! nasib baik masih boleh bersabar. Syukur alhamdulillah...(^_^)
Pada saya, jika saya menghadapi situasi begini (selain daripada buat tak tahu), kita perlu menerangkan serba sedikit setakat kebaikan susu ibu secara eksklusif. Walaupun mereka masih tak faham tapi anggap sajalah mereka faham.

Ramai sungguh la orang yang suruh saya bagi air masak kat Ajmal
Susu ibu mengandungi 88% air dan segala zat yang penting untuk tumbesaran bayi. Ini adalah fakta. Jadi tidak perlu risau. InsyaAllah Ajmal tidak akan berasa dahaga dan dia tidak perlu diberi air masak sehingga usianya 6 bulan kerana dia sudah mendapat air yang secukupnya dari susu saya. Saya tak kata salah beri air masak kepada bayi 0-6 bulan, saya masa baby dulu pun diberi air masak elok je membesar sampai sekarang. Cuma kajian menyarankan supaya bayi disusui dengan susu ibu 'sepenuhnya' supaya dapat membina sistem pertahanan terhadap penyakit dengan lebih baik. Jadi apa salahnya kita berubah ke arah yang lebih baik untuk masa depan anak-anak kita kan....

Penyusutan ebm
Masa tu Ajmal umur 4 bulan dan lepas raya Aidilfitri. Ekoran terlalu bersukahati minum kopi, teh, minuman bergas dan minuman berais, maka diri sendiri terpaksa menanggung akibat. Tiba-tiba produktiviti susu merudum. Normally dalam sehari boleh dapat 16-18 oz. Bila kemelesetan susu melanda hanya dapat 12 oz je. Stok susu Ajmal yang dalam peti ais pun menyusut daripada penuh satu peti bahagian atas tinggal separuh. Sedih sangat masa tu tapi petua breastfeeding yang berjaya kita tak boleh sedih-sedih sangat. So saya terus melancarkan misi mem'booster' susu. Makan dan minum segala macam benda (of course yang halal sahaja ye) supaya produktiviti kembali banyak. Antaranya oat, kurma, longan, barli, dan makan nasi dengan banyak. Sesi pumping di ofis pun ditambah dari dua sesi kepada tiga sesi sehari. Dalam masa sebulan dah back to normal malahan bertambah lagi. Syukur alhamdulillah...(^_^)



YANG MANIS IBARAT GULA-GULA

Sokongan dari yang mencinta dan dicintai
Seseorang ibu mungkin sukar untuk menjayakan misi penyusuan susu ibu secara eksklusif kalau dirinya tidak mendapat sokongan dari suami. Suami saya adalah orang yang paling banyak meniupkan kata-kata semangat. Fuh Fuh...kuss semangat...ha lebih kurang macam tulah cara meniup semangat.hehehe....hep, serius sikit boleh tak! Okay okay...kembali ke cerita asal. Encik suami juga inspirasi saya untuk terus tabah mengusung pumping gadjet ke sana sini supaya bebanan beliau untuk menyara keluarga dapat dikurangkan. Memberi susu ibu kepada anak adalah saaaaaaaaaaaaaaaangat berbaloi-baloi dan menjimatkan. Tiada sesen pun keluar dari poket anda. Nak menjengah keluar pun gerenti duit tu tak berani punye...hehehe...Bila membeli belah anda tidak perlu ke ruangan susu-susu formula malahan tidak perlu menjeling pun ke arah tin-tin susu itu. Wah...sampai begitu sekali ye. Iyyeee...memang betul. Anda akan rasa hati anda berbunga-bunga dan hati pula berkata-kata "Anakku sihat , cergas dan cerdas dengan susuku sendiri" *kelip-kelip mata* (^_~)

Terima kasih juga kepada mak saya yang menjaga saya sepanjang berpantang dan papa saya yang setia membeli barang-barang keperluan semasa berpantang. Cakap je nak makan apa, insyaAllah papa saya belikan. Hehe... Masa berpantang suami saya dah balik Kedah, saya di Johor. Jadi ibubapalah tempat bergantung, bergayut dan sebagainya.

Berkongsi pengalaman dengan kawan-kawan seperjuangan
Kalau berjuang sorang-sorang memang tak syok. So bila jumpa kawan-kawan yang senasib dan sehalatuju sangat-sangatlah bersemangat. Boleh dapat ilmu baru, kongsi bahan bacaan, dan mengadu masalah...Saya belajar guna hand sanitizer sebelum handle pumping gajet daripada Kak Illy (sebelum tu saya cuci tangan macam biasa je), saya kagum dengan production susu Haja yang melimpah ruah dan belajar tips-tips banyakkan susu dari beliau, saya kongsi pengalaman breastfeed dengan Fify, saya dapat usefull tips tentang power pumping daripada schoolmate sekolah rendah nama dia Yafidah, saya dapat khidmat nasihat percuma dan sangat berguna bagaimana 'menyelamatkan' susu perahan semasa berkursus dalam tempoh yang lama dari sahabat baik saya di universiti iaitu Nadia, saya tabik spring kat isteri kawan saya ni nama dia Sarah sebab dia bukan sahaja fully breastfeed anak dia malahan juga jadi ibu susu kepada anak supervisor dia! kagum kan? Ini baru sedikit ibu-ibu hebat yang saya jumpa. Saya yakin ramai lagi ibu-ibu hebat diluar sana contohnya blogger-blogger yang saya baca blog mereka dan kutip ilmu dari penulisan mereka. Oh ada dua orang lagi: Amalina dan seorang hamba Allah (tak ingat nama sebab kejap sangat dia di A*REC, dia datang training je). Mereka ini ex-ofismate. Saya pernah nampak mereka pumping, masa tu saya sedang pregnant. Yang hamba Allah tu lagi best, dia perah susu guna tangan je, tak payah pumping gadjet segala. Moral of the story, kalau nak seribu daya, kalau taknak macam-macam helahnya.

Serba sedikit tentang Ajmal di usia 6 bulan


Berat badan: 6.75 kg
Tinggi: 68cm
Kebolehan: Meniarap, berpusing-pusing, bergolek-golek, boleh memegang barang dengan baik, menoleh bila dipanggil namanya, membuat bunyi-bunyian yang kelakar hehe...
Rancangan TV kegemaran: Pocoyo, Upin & Ipin
Hobi: Mendengar ummi menyanyi, main geletek-geletek dengan abi
Lagu feveret: Lagu ummi bertajuk "Mari belajar anggota badan" (Pencipta lagu & lirik: UmmiAjmal)
Minuman kesukaan: Susu Ummi
Makanan Kegemaran: Bubur nasi yg ummi masak, puri pisang yummy yummy!

Di usia 6 bulan ni, tiba-tiba muka Ajmal sebijik muka abi. Hmmm...nape tak ikut muka ummi...huhu...


Takpelah, tak ikut muka ummi pun takpe, yang penting Ajmal membesar dengan sihat, hensem, cergas, cerdas dan beriman...InsyaAllah, amin! (^_^) Saaaayang anak ummi mmmmuuuah!!!




Tuesday, November 9, 2010

:: Bahasa Jiwa Bangsa ::

Cuba baca ayat ni:

"sEkalI iMbS qO uE cM mKe aQ laK"

Faham tak? Okay mari saya terjemahkan.

"Sekali imbas muka kau ni macam aku pula"






Ayat ini pula:

"aQ iNat aN qO lTak pIx At pRofiL qo tD"

Terjemahannya: "Aku ingatkan kau letak pic kat profile kau tadi"






Yang ni lagi best:

"hish!!! nK cGt nan Owg uE mEk J laRh!!! ta Ya mO jElOus aN oWg!!!"

Katanya: "hish!!! nak cGt dengan orang ambil jelah!!! Tak payah mau jelous dengan orang!!! Tak fahamlah!!!"
Sampai sekarang saya tak faham cGt maknanya ape... (T__T)






Ish, best pulak. Mari translate lagi.

"oIt gOk. kO j la g cPl nan aKib uE. cP uR nK at aKib uE"

Dia nak kata macam ni kot...

"Orait gak. Kau jelah gi couple dengan Akib tu. Sapelah nak kat Akib tu"

Oooo...dia nak suruh kawan dia ber'couple' rupenye...






Okay okay, ni yang terakhir:

"mCm2 Jd aRy nY aT aQ!!! gWam cnat2!!!"

"macam-macam jadi arini kat aku!!! Geram sangat-sangat!!!"






Oh Tidak! Mengapa begitu berbelit sekali ejaanya. Ayat-ayat berwarna hijau di atas saya 'copy' dari facebook kawan sepupu saya yang berusia 15 tahun. Adakah ini trend anak-anak muda sekarang? Kebiasaannya saya mengambilmasa 1-2 saat untuk baca ayat-ayat yang ringkas seperti itu. Tapi untuk ayat berwarna hijau tu 5 saat pun belum tentu faham. Saya tak kata pun cara menulis begitu salah. Cuma saya rasa kelakar pulak bila membaca sampai kerut-kerut dahi sambil mulut jadi herot-herot nak menyebut 'ke' jadi 'kew', 'ni'jadi 'niey'. Hahaha...Takpelah, hanya mereka dan kawan-kawan mereka yang faham. Teruskanlah sampai kamu semua penat. Nanti kamu semua dah tua eh dewasa tahulah kamu semua berhenti sendiri. Hehehe....






Wednesday, November 3, 2010

:: Pap Smear & Kanser Serviks ::

Dipetik dari Wikipedia:

Perangkaan Kementerian Kesihatan Malaysia pada 2001 menunjukkan, kira-kira 26 peratus saja wanita menjalani ujian pap smear, manakala 74 peratus lagi memberi perhatian terhadap pemeriksaan kanser payu dara.

Pada tahun 2003, Daftar Kanser kebangsaan melaporkan bahawa kadar kasar kejadian barah pangkal rahim di Malaysia ialah 16.5 wanita dalam setiap 100,000 penduduk. Penyakit ini merangkumi 12.9 peratus barah yang dihidapi wanita.

Ini bermakna lebih 1,300 wanita didiagnosis menghidapi kanser serviks dan lebih 750 wanita mati akibat penyakit ini setiap hari.



Ini pula petikan dari Majalah Nona Jun 1998:

PAP SMEAR BENARKAH IA MENYAKITKAN?

PENTINGNYA rawatan pap smear ke atas wanita yang sudah melalui hubungan seksual memang tidak dinafikan. Tetapi tidak ramai wanita yang sedar tentang kepentingan ini. Kebanyakan daripadanya tidak langsung menganggap pap smear salah satu rawatan benar-benar penting dalam kehidupannya.

"Saya pernah melaluinya ketika mengandung anak pertama dahulu. Cukuplah sekali. Takut melihatkan alatnya yang besar. Saya pun rasa kurang selesa dan sakit semasa rawatan dijalankan." Akui Lina

"Bayangkan doktor lelaki pula yang buat. Eee....malunya. Lainlah kalau memang tengah sakit, rasa malu bolehlah di tolak ke tepi." Kata Mimi pula.

Selain kurang prihatin tentang kesihatan diri, ini antara faktor penyebab mengapa wanita tidak mahu melakukan ujian pap smear. Rasa takut dan malu begitu tebal dalam diri mereka sehingga sanggup mengetepikan risiko yang mungkin akan dihadapi jika tidak dikesan daripada awal.

"Pap smear penting bagi wanita yang sudah melalui seksual aktif. Tetapi tidak ramai wanita yang sedar kepentingannya. Malah saya sendiri kurang menerima pesakit wanita yang datang ke sini semata-mata untuk menjalani ujian pap smear. Saya tidak nafikan, wanita tak mahu jalani ujian pap smear kerana rasa takut, sakit dan malu." Akui Dr. Ismail Thamby.

DILEMA UNTUK MELAKUKANNYA

MELIHAT Spatula (alat seperti sudu itik), tidak salah kalau ada terselit rasa takut untuk menjalani ujian itu. Alatnya yang besar dan diperbuat daripada besi itu memang tidak terbayang di fikiran bagaimana cara ia dimasukkan.

Tidakkah bahagian dalam faraj boleh berdarah kerana tusukan besi pap smear berkenaan? Oh... tentu sakit rasanya. Bilangan doktor lelaki dalam bidang perbidanan dan sakit puan berbanding wanita memang tidak dinafikan. Rasa malu untuk menjalani ujian pap smear memang timbul jika pesakit terpaksa berhadapan dengan doktor lelaki. Bayangkan bagaimana hendak menutup muka berhadapan dengan doktor yang hendak memeriksa kemaluan kita! Inilah antara luahan yang sering diperkatakan oleh kaum wanita.

Mungkin ini antara persoalan besar yang sering wujud dalam fikiran wanita sebelum melakukan ujian pap smear.

Pap smear tidak menakutkan! Tidak juga menyakitkan atau boleh mengakibatkan pendarahan jika pesakit mengikut arahan daripada doktor ketika menjalani ujian. Perasaan malu tidak seharusnya timbul dan dibuang dengan segera jika inginkan jangka hayat anda berpanjangan.

Lazimnya doktor atau pembantunya akan memberi tunjuk ajar sebelum ujian dijalankan. Dari segi kedudukan, persediaan perasaan, turun naik nafas dan sebagainya akan diberitahu supaya pesakit akan dapat menjalani ujian ini dengan selesa. Jika pesakit mengikut arahan ujian boleh dilakukan hanya untuk beberapa minit sahaja.

KEPENTINGAN PAP SMEAR

Wujud 40 tahun yang lalu dan mula diperbaharui sedikit semi sedikit dari segi peralatan, cara pengambilan sel kulit dan ujian yang dibuat. Dr. Papinocolo dapat mengesan dan mencipta alat penguji ini dan beliau dipertanggungjawabkan untuk mengesan kanser yang disyaki ada pada faraj wanita.

Bahagian permukaan pangkal rahim akan dikaji sama ada sel kulit yang menyelaputinya berubah atau tidak. Jika ia berubah dari kulit yang asal kepada yang diragui, bermakna terdapat kesan awal kanser pada pangkal rahim wanita berkenaan.

Wanita yang sudah melalui hubungan seksual secara tidak langsung terdedah dengan risiko kanser pangkal rahim. Pap smear adalah satu alat penguji penting untuk mengesan kanser pangkal rahim dari awal.

Hubungan kelamin yang pertama sahaja sudah cukup menjadikan permukaan pangkal rahim terdedah dengan virus dan kuman pada permukaan pangkal rahim terdapat "transformation zone" yang diselaputi sel awal yang sensitif. Sel ini boleh berubah menjadi sel kanser jika terdapat tekanan daripada virus dan kuman.

Dalam masa dua atau tiga hari ujian, keputusan sama ada pesakit dijangkiti atau tidak kuman virus papiloma akan dapat dikesan. Virus papiloma atau dipanggil juga virus ketuat adalah penyebab utama pro kanser. Jika virus ini sudah mencapai 80%, pesakit berisiko tinggi untuk mendapat kanser pangkal rahim.

Tidak ada had umur tertentu bagi pengidap kanser pangkal rahim. Gadis yang sudah aktif dalam hubungan seksual dab baru berusia 16 tahun mungkin boleh mengidapnya.

Wanita yang telah mula dicemari dengan virus ini boleh membawa kepada maut jika tidak dicegah dari awal. Virus kanser ini boleh merosakkan sistem urat saraf dan memberi kesan kepada salur pernafasan.

Siapakah mereka yang paling berisiko tinggi? Semua wanita yang pernah melakukan seks adalah berisiko untuk dijangkiti kuman pada pangkal rahim. Tetapi yang paling berisiko tinggi dan digalakkan supaya melakukan pap smear dengan segera ialah:

  • Wanita berusia muda yang sudah terdedah dengan hubungan seks.
  • Mereka yang kerap bertukar pasangan.
  • Mereka yang tidak menjaga kebersihan faraj sehingga mudah dijangkiti sebarang kuman.

BERAPA KALI UJIAN DIPERLUKAN?

Syor daripada kedoktoran Amerika Syarikat menggalakkan supaya wanita yang pernah melakukan seks menjalani ujian pap smear sekurang-kurangnya setahun sekali atau mengikut nasihat doktor. Wanita yang sering melakukan hubunga seks khususnya para isteri, disarankan 1 atau 2 tahun sekali. Mereka yang melebihi usia 40 tahun disyorkan setahun sekali.

Ujian pap smear tidak akan dilakukan dalam jarak waktu yang kerap kerana kadar pengesanan tidak ketara. Malah hasil ujian juga tidak akan dapat memberikan jawapan yang tepat.

Disyorkan, pada peringkat awal (pertama) melakukan seks terus melakukan ujian pap smear kerana dikhuatiri pasangan telah dijangkiti kuman atau virus.

Ujian pap smear memang tepat dan tidak pernah salah dalam memberikan jawapan. Oleh itu mereka yang sudah dikesan dijangkiti kuman, diwajibkan membuat ujian pap smear seterusnya atas nasihat doktor.

Kedudukan pesakit ketika menjalani ujian boleh mempengaruhi keputusan. Teknik pengambilan kulit pada permukaan pangkal rahim yang tidak tepat boleh menyebabkan kesukaran untuk mendapatkan keputusan.

Kedudukan pesakit yang disarankan ketika menjalani ujian ialah berdepan (seperti dalam proses bersalin) atau cara mengiring. Tetapi kedudukan berdepan lebih disarankan kerana ini memudahkan proses ujian.

Persediaan wanita sebelum ke klinik untuk melakukan ujian:

  • Diigalakkan datang selepas haid kering atau dalam peringkat pertengahan pusingan haid.
  • Tidak boleh bersama (melakukan seks) dua hari sebelum berjumpa doktor kerana ditakuti ciri-ciri yang dikesan mempengaruhi keputusan



Cerita Ummi Ajmal:

InsyaAllah, Kelab Kebajikan Pekerja di ofis saya akan menganjurkan Kempen Derma Darah dan Kempen Kesihatan pada 11/11/10 yang menjadi program wajib setiap tahun. Pap smear adalah antara ujian yang dijalankan secara percuma dan saya ditugaskan menyediakan prasarana untuk pap smear test tu nanti. Tahun sebelum-sebelum ni saya tak berpeluang membuat ujian pap smear sebabnya tahun pertama kerja saya masih anak dara, tahun kedua bekerja saya tengah mengandung dan sekarang masuk tahun ketiga insyaAllah saya mahu lakukan ujian pap smear. Tak faham mengapa orang malu nak pergi buat ujian tu sebab tahun-tahun sebelum ni tak ramai pun staff-staff wanita yang memeriahkan bilik ujian pap smear yang disediakan. Tahun lepas lagi takde langsung! Penat je saya sediakan bilik tu.

Bagi saya, bila menyentuh isu kesihatan, tiada apa yang perlu dimalukan. Saya tak kisah mengaku di depan pengerusi kelab dan ramai ahli kelab lelaki yang lain yang saya sendiri mahu jalankan ujian pap smear (Kena mengaku sebab pengerusi tiba-tiba bercadang nak batalkan ujian percuma pap smear tahun ni sebab tahun yang sudah-sudah tak dapat sambutan) Memang masa tu ahli-ahli kelab yang berjantina lelaki itu pandang semacam. Mungkin kerana statement saya yang terlalu berterus terang itu. Tapi kamu-kamu yang lelaki ini tahu tak, pembawa atau penyebab utama barah serviks adalah dari kaum lelaki tetapi kaum wanita yang menderita! Jadi, sila hentikan 'pandangan semacam' anda itu kerana anda patut malu pada sendiri dan anda juga patut menggalakkan isteri-isteri anda menjalankan ujian pap smear. Saya sendiri dah lama nak buat ujian ni tapi nak pergi sendiri ke klinik selalu tak sempat. Jadi bila 'klinik datang sendiri kepada saya' maka perlulah gunakan peluang ni dengan sebaik-baiknya.

Sekarang, tugas saya untuk promote kepada rakan sepejabat especially wanita-wanita yang bergelar 'Puan' supaya ramai-ramai pergi buat ujian pap smear percuma tu. Mungkin kena buat flyers supaya promosi akan lebih mantap. Saya harap ramai akan turut serta. Okay, kalau masih malu juga saya tak paksa. Klinik panel kan banyak. Boleh pergi bila-bila masa. Yang tu pun percuma sebab company bayar hehe...Tujuan saya bertungkus-lumus mempromosi hanya ingin menyampaikan mesej ini kepada kalian 'Kanser serviks adalah pembunuh kedua kaum wanita selepas kanser payudara. Mengesan ketulan pada payudara mudah dilakukan, sendiri check pun boleh tapi mengesan ketidaknormalan pada serviks boleh buat sendirikah? Haaa...dah tu, marilah rajin-rajinkan diri buat ujian pap smear untuk kesejahteraan diri dan keluarga anda'. Kalau anda sakit siapa yang susah, anda dan keluarga anda juga kan. Fikir-fikirkanlah....


Mungkin ini flyers yang akan diedarkan nanti...mungkin....hmm....


Ops, sebelum buat ujian ni kena minta izin suami dulu ye supaya diberkati dan minta encik suami berdoa sama-sama supaya keputusan ujian adalah normal (^_^)






Tuesday, October 26, 2010

:: Mengapa Ajmal tidak perlu stroller? ::

Bila sekali sekala jalan-jalan makan angin atau membeli-belah tingkap, kami iaitu saya selaku ummi ajmal, abi ajmal dan baby ajmal selalu terserempak dengan keluarga-keluarga yang macam kami juga. Cuma cara kami berbeza. Kebanyakannya 'bawak' anak dalam stroller. Kami tidak. Kami bawak anak dalam pelukan (^_^)

Saya selalu tanye kepada abi Ajmal setiap kali terpandang baby orang lain dalam stroller. "Ajmal perlu ke stroller?" lepas tu saya akan jawab sendiri sebelum si abi Ajmal sempat jawab. "Eh, tak payahla kan. Ingat best ke stroller tu. Dahla besar gedabak. Nak bawak pun payah, dia je dah penuh bonet kereta. Yang paling penting, kalau letak Ajmal dalam stroller Ajmal tak rasa disayangi. Kan Ajmal suka peluk-peluk dengan ummi dan abi...." Sendiri tanye sendiri jawab. Dah biasa macam tu =_=

Anda tahu apa bezanya membawa anak dalam pelukan ketika jalan-jalan berbanding dalam stroller? Banyaaaaaaaakkkkk bezanya. Pertama: Si emak/ si ayah akan letih. Hehe...ye memang letih tapi letih kami berbaloi-baloi. Kebetulan semalam membaca satu tulisan dari sini, memang betul sangat pendapat beliau itu. Saya sangat bersetuju. Dari sudut pandangan saya pulak, saya lebih menitikberatkan faktor keselamatan. Bila berada di tempat awam, saya rasa kalau Ajmal tak ade dalam pelukan saya maknenye tu kurang selamat. Cuba bayangkan..cube ye...jangan tak cube. Tengah kita duk asyik belek-belek barang, anak kita tido/duduk bermain dalam stroller. Kita tak perasan ade orang yang sangat jahat menculik baby tanpa disedari. Walaupun jarak anda dengan stroller hanya tak sampai satu meter tapi ia tak mustahil kan kalau orang jahat tu profesional. Dan anda pula tengah sibuk belek-belek baju nak pilih warna lagi, saiz lagi...stroller pulak ade bumbung, anda tak perasan anda anda dah takde dalam tu sebenarnya. Nauzubillahimin dzalik. Jadi awas ye. Berlainan pula kalau baby anda sentiasa dikendong/dipeluk/didukung bersama anda. Sapa yang berani ambik ye tak?

Oleh kerana Ajmal ni makin lama makin berat, saya kena juga cari alternatif macam mana nak membuatkan diri selesa bila beriadah/jalan-jalan bersama si kecik tu. Masa preggy, kakak saya yang baik hati dah menghadiahkan baby carrier exclusively from Bandung. Kitorang panggil 'beg Ajmal'. Kalau nak keluar gi mana-mana,mesti tanye. Beg Ajmal dah bawak? hehe...tapi sekarang 'beg Ajmal' tu dah agak tak releven untuk dipakai sebab talinya tak berapa meyakinkan untuk membawa beban Ajmal yang seberat ~7kilo. Jadi mari bertukar kepada yang lebih baik!!! Yeay..time to shop! Haha..of course this is the best part. Survey-survey di online shop maka inilah calon-calonnya:

1. Reversable Ring Sling

Pada saya ring sling ni macam style bibik-bibik indon mengendong baby yang dimodenkan. Bezanya, bibik-bibik tu selit kain kat bahu je, tapi sekarang dah ada 'ring'. Masa anak buah saya kecik-kecik dulu, dia pun dah dikendong dalam 'bibik sling'. Sekarang anak buah saya dah nak masuk Darjah 1. See...dah lama kan? hehe...Ade macam-macam corak dan warna. Memang menarik. Harga pun affordable. Suka tengok ring sling yang dijual di sini. Siap ada video demo macam mana nak pakai lagi. Kelemahannya ialah, baby disupport di sebelah bahu sahaja. Cepat lenguh kot, jadi tak boleh shopping lama-lama (bukan ke takleh shopping lama-lama tu satu kebaikan? hehehe...). Di website yang sama juga ada jual Mei Tai tapi tak minat la sebab macam susah nak pakai dan lebih kurang macam baby carrier yang kakak saya hadiahkan tu. So, Mei Tai tak masuk senarai calon.

2. Moby Wrap

Moby wrap antara design 'baby carrier' yang terbaru. Memang nampak selesa dipakai sebab kainnya meliputi kedua-dua belah tangan dari bahu hingga hampir ke siku. So, memungkinkan saya untuk shopping/jalan-jalan lebih lama hehe...Kainnya strechable. Cara pakai pun mudah main ikat-ikat je. Boleh guna untuk nursing juga. Memang bagus! (^_^)

So, siapakah calon yang akan dapat undian lebih? Ops, sebelum tu kena bentangkan kertas cadangan kat 'dewan parlimen abi Ajmal' dulu...Ketua keluarga harus diutamakan. Kalau abi Ajmal kata 'ya', maka bolehlah proceed. Kalau jawapannya 'tidak', ummi akan usahakan bagi proceed jugak. Haha...macam mana tu? (^_~)v Demi kebaikan Ajmal jugak kan...takkan la abi Ajmal nak menolak ye tak? huhuhu....

Jadi keputusannya akan diumumkan kemudian. See ya!!!





Friday, October 22, 2010



Tinggal 19 hari sahaja lagi untuk mula menyuap makanan pejal (solid food) ke mulut anak kesayangan saya Muhammad Ajmal Wafiy (^_^) Ish, rasa tak sabar pulak. Agak-agak apa makanan pertama yang ummi nak masak untuk Ajmal ye? ~berangan kejap~~

Buku ni dicadangkan oleh seorang kawan sekolah saya, Pn Yafidah. Sekali sekala chatting dengan beliau menerusi fesbuk memang best. Beliau suka berkongsi ilmu dengan saya tambahan pulak beliau juga merupakan ibu mithali yang fully bf anaknya. Jadi banyakla tips-tips dan cadangan-cadangan yang dikongsikan bersama dan antaranya ini.




Buku panduan ni menurut beliau sangat berguna especially untuk ibu-ibu di Malaysia kerana resepinya memenuhi citarasa kita. Kadang-kadang ada ibu bapa yang menghadapi kesulitan untuk memulakan pemberian makanan pejal kepada anak-anak seperti anak tak mahu makan makanan yang disediakan. Contohnya masalah x-schoolmate saya. Katanya anaknya dah masuk 6 bulan tapi tak mahu makan bubur nasi atau nestum baby yang disediakan. Bila bagi air masak anaknya akan minum banyak seolah-olah nak cepat-cepat hilangkan rasa makanan tu. Dahla si ibu pening nak bagi makan apa lagi sebab semua makanan yang diberi setakat ni di'reject'oleh si anak. Mungkin selera anak dia tinggi kot, tak mainla bubur ngan nestum ni hehehe...Pulak tu, menyusu makin kuat, yelah budak dah besar, 6 bulan dah memang patut diberi makan dan cepat lapar. Production susu emaknya pula tak berapa memberangsangkan dan sudah mula terfikir nak beri susu formula. Saya doakan kawan saya tu dapat mencari jalan penyelesaian dan dapat meneruskan penyusuan susu ibu untuk anaknya. Kalau boleh,janganla beli susu formula tu...sedih tau. dah 6 bulan susah payah fully bf tapi tetiba kena minum gak susu formula...


Jadi sebagai langkah persediaan awal, saya beli buku ni secara online di sini. Cari di kedai buku kat Kulim ni tak jumpa. Search kat internet katanya ada dijual di MPH bookstore tapi MPH yang berhampiran dengan Kulim ni pun tak tau kat mana hehe...So, nak senang kita beli jela online. Walaupun kena caj RM10 untuk penghantaran tapi ia lebih berbaloi-baloi daripada bayar tol dan duit minyak serta penat lelah nak meredah shopping complex nak mencari MPH bookstore. Tu belum kira kalau 'ter'beli barang lain yang takde dalam list. kan membazir hehehe....


Oh, tak sabarnya nak tunggu buku tu sampai. Nanti lepas saya baca buku tu saya akan share ringkasan buku tu kat sini ye. InsyaAllah...




~Teringat dulu beli majalah Pa&Ma masa pregnant ada gak resepi untuk makanan baby. Kat mana ek majalah tu. Balik ni kena bongkar balik stor huhu...~



Friday, October 8, 2010

:: Sehari di Conference bersama Ajmal ::

Mari kita cari 'orang tersembunyi' dalam gambar di bawah:



Jumpa tak???
Oklah, mari bagi jawapan.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.





Kesiannya anak ummi ni...ni gara-gara ummi bawak Ajmal gi conference la ni. Nak buat macam mana, takde sape nak jaga Ajmal kat Kulim tu....lagipun, nanti sape nak bancuh susu kat Ajmal. Ummi sorang je yang boleh 'bancuh' susu untuk Ajmal tau.




Hihi...dah bangun dah ye! Selamat pagi!!!





Ajmal kat mana ni ummi????





Ajmal ada kat Bangi la...ni kat lobby hotel. Ummi ade conference ni.
Oh yeke ummi...kat lobby pun lobby lah. Janji Ajmal dapat susu Ajmal. hehe...






Amboi amboi abi hang....macam orang bujang ja duk sorang-sorang kat sinun.






Bestla sofa hotel ni ummi...boleh main superman atas ni.....Mesti superman pun belajar terbang atas sofa dulu masa dia kecik-kecik.







Hmmm...dah besar nanti nak jadi apa yek? Nak jadi researcher macam ummi ke nak jadi wireman macam abi? Kalau jadi researcher boleh gi hotel macam ni selalu, dapat makan sedap-sedap. Kalau jadi wireman boleh panjat-panjat. Ajmal suka panjat-panjat ni. Dapat projek besar duit pun lebat....Ke nak jadi dua-dua? Arghhh...konfius konfius!







Ummi...Ajmal dah boring!!!!!! Bawakla gi tempat lain pulak!!!!








Okey! Mari kita tengok ikan! Waaahhhh....manyaknye ikan!!!!








Nak tangkap ikan! Nak tangkap ikan!








Sudah sudah! Ummi nak gi present paper ni. Sesi ummi dah sampai ni. Ajmal tengokikan ngan abi ye...ummi pergi 'berjuang' sekejap. tak lama, satu jam aje. hehe....Kalau Ajmal tak nakal nanti ummi beli hadiah! (^_^)






Okey ummi...Good Luck ye! Jangan gelabah tau masa present paper tu!!!!







Yeay!!!! Nilah hadiah ummi untuk Ajmal sebab berkelakuan baik! Huhu....




:: First time Ajmal sakit ::

Penyakit pertama Muhammad Ajmal Wafiy: DEMAM + SELSEMA + BATUK

Kesian anak ummi...tapi takpe, tu ujian dari Allah dan tanda Allah saaaaayang kat Ajmal (^_^)



Muke monyok Ajmal..alololo sedih ummi tengok Ajmal buat muka camni...


Abi pun sedih tau...

Alhamdulillah Ajmal takde masalah makan ubat macam sesetengah budak kecik tu.

Sebab tu Ajmal cepat baik kan!

Sehari je demam...pastu esoknya dah sihat. Alhamdulillah (^_^)

Ajmal sedar tak Ajmal dah masuk 5 bulan?

Haa...budak 5 bulan kena cucuk tau.

Hari Ahad ni kita gi cucuk ye sayang.

Jangan demam lagi tau lepas kena cucuk tu, Ajmal kena kuat! insyaAllah...

(Nasib baik demam Ajmal dah kebah, kalau tak memang takleh cucuk Ahad ni...ke anak ummi ni sajeje buat-buat demam nak buat alasan takyah kena cucuk? hehehe...)







Friday, September 3, 2010

:: My 1st try: Blueberry Cheese Tart ::

Saya suka memasak! Especially sejak dua menjak ni...bulan ni je dah agak berabis duit membeli bahan2 masakan. Tak sedar diri tol. Kan nak raya ni, mane nak cekau duit balik kampung! Ngeh ngeh ngeh...

Ni cobaan kali pertama membuat blueberry cheese tart. Bahan-bahannya agak mahal terutamanya bila tang cheese nye tu. satu adunan nak pakai 250 gram creame cheese. Seketul creame cheese berat 250 gram harganya RM10-RM11...Satu adunan boleh menghasilkan 25-28 biji tart bersaiz sederhana. First time buat nak kena beli acuan pulak lagi. Uiii...rabak poket den! hihihi....

Nasib baik sedap! So tak la ralat sangat mengeluarkan kos yang agak banyak. Adakah boleh dibikin sebagai pendapatan tambahan??? Nantila bila2 buat lebih sikit, pastu kena test market bagi member-member rase....kalau feedback ok boleh masyuk gak ni.. (^_~)v

Friday, August 6, 2010

:: Bagaimana saya mengendalikan SIP (EBM) ::

WARNING!
Terdapat penggunaan ‘perkataan direct’ dalam entri ini. Tujuannya hanyalah untuk pendidikan dan cuba menyampaikan ilmu tentang breastfeeding concept secara telus dan jujur. Tidak terlintas sama sekali untuk melucah dsb.   
Kalau anda rasa anda teransang bila baca entri ni, I don’t know what to say….maybe something wrong with your mind!


Saya belajar cara mengendalikan susu ibu perahan SIP (EBM) dari sini. Banyak juga baca sumber-sumber yang lain tapi cara yang diajar oleh beliau lebih mudah difahami dan dipraktikkan.

Kita start dengan sesi memerah susu di ofis. Antara peralatan yang penting selain pam susu, botol dan cooler bag, saya juga perlukan gambar baby Ajmal dan umminya yang cantiks! haha...Ini penting ye kerana dengan melihat wajah anak semasa sesi memerah insyaAllah boleh meningkatkan hasil dalam negeri. Sementara dengan melihat wajah sendiri dan perasan cantik, ianya boleh meningkatkan keyakinan diri..yewww, geli mat! haha!

Dan satu lagi yang penting ialah 'La Tahzan' = Jangan bersedih! Kawalan emosi memang salah satu elemen yang sangat penting dan tak boleh diabaikan. Wajiblah bergembira, muka sentiasa senyum sambil nyanyi lagu2 yang happy dalam hati (kat ofis mane bleh menyanyi kuat2 kan..) sebab nanti susu pun boleh keluar dengan banyak dan baby Ajmal pun turut happy juga sebab dapat minum dengan kenyang! (^_^)

Maka, inilah hasil perahan (daripada dua sesi : pagi & petang)...Untuk hari yang saya ambil gambar ni saya dapat total 15 oz. Selalunya saya dapat 12 oz..hari dapat extra 3 oz mungkin kerana terlebih happy hehe...syukur alhamdulillah..Sebenarnya, selalu nak cuba perah sebanyak 3 sesi, tapi selalu juga tak dapat buat kerana kekangan masa...So, susu yang dah diperah simpan dalam cooler bag pastu pergi ambil Ajmal di rumah pengasuh dan balik ke rumah dengan riang! Lalalala... (^_^)

Sampai kat rumah, perkara pertama buat ialah simpan susu dan chiller dalam peti sejuk (bahagian bawah).

Around 9.00 pm setelah Ajmal lena diulit umminya, ummi pun bangun dengan berhati2 takut Ajmal terjaga semula dan terus ke dapur untuk proses balik SIP hasil kat ofis siang tadi...

Tengok gambar di atas ini, saya bahagikan SIP kepada 3 0z/satu bahagian. Jadi untuk SIP siang tadi yang sebanyak 15 oz, saya dapat 5 bahagian. 2 bahagian biarkan dalam botol (untuk baby Ajmal minum keesokan harinya) dan 3 bahagian untuk stok (simpan tempat beku).

Kenapa 3 oz setiap bahagian? Sebab baby Ajmal sekarang minum 3 oz pada setiap sesi penyusuan beliau..dan satu lagi bekas dadih tu muat utk 3 oz je hehehe...kalau baby Ajmal dah minum banyak lepas ni mungkin kena tukar bekas penyimpanan stok SIP tu...

Seterusnya buat label untuk dilekatkan kepada stok SIP. Butiran yang perlu ada ialah nama, tarikh dan masa penyimpanan, serta isipadu (oz/ml)

Dan lekatkan cantik-cantik macam ni...


Selepas lebelling, simpan dalam tempat beku. Konsep penyimpanan dan pengeluaran stok SIP ni mudah saja, FIFO. Ingat tu FIFO. First in first out...


Chiller juga disimpan di tempat beku...

Dua kotak SIP dari stok tempat beku (tarikh yang paling awal/lama) dikeluarkan dan dibawa turun manakala tiga kotak SIP yang terbaru dimasukkan ke tempat beku. So stok dalam tempat beku tidak akan berkurang, kita ambil 2 kotak dan kita ganti semula 2 kotak/lebih..macam hari ni saya ambil 2 kotak tapi saya ganti 3 kotak. Maknenye hari ni saya dah dapat extra 1 kotak stok SIP untuk baby Ajmal cayang! (^_^)


SIP beku mesti diturunkan awal (semalaman) supaya sempat mencair untuk dibawa ke rumah pengasuh baby Ajmal keesokan harinya. So, simpan saja semalaman 2 SIP fresh + 2 stok SIP di bahagian bawah peti ais untuk bekalan esok. Proses pengasingan, penyimpanan dan penyediaan SIP ni nampak banyak sangat step dia kan. Mula-mula buat dulu pun saya ambil masa jyang agak lama ugak, tapi sekarang dah terer, so dalam 5~10 minit saje sudah beres. hehe..lagipun memang kena buat cepat-cepat untuk pastikan suhu sejuk susu dikekalkan. Ok, dah siap! Ummi Ajmal boleh pergi buat kerja lain pastu pergi tidur!


ZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZ........

(Gambar wanita cun sedang tidur di atas hanyalah khayalan penulis blog ini sahaja dan tidak ada kena mengena dengan kehidupan sebenar..hehe..)

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Oh, sudah pagi! Bace doa bangun tido dulu... (^_^) Ok, selepas menunaikan kewajipan sebagai muslim dan bersiap2 untuk ke pejabat, perkara terakhir sebelum keluar rumah ialah transfer SIP dari kotak dadih ke dalam botol dan label seperti di bawah ni. Botol #1 dan #2 adalah stok SIP dari tempat beku jadi perlu diminum dahulu manakala #3 dan #4 adalah SIP fresh yang diperah semalam.


Masukkan keempat-empat botol dan chiller dalam cooler bag dan terus hantar Ajmal dan susu-susunya ke rumah pengasuh..semoga anak ummi kenyang, gembira, sihat dan pintar berkat minum susu ummi ini ye! InsyaAllah... (^_^)