Saturday, April 11, 2009

:: Asam Pedas Johor...Yummy Yummy !!! ::

Asam pedas ikan pari...yummy!!! Sedap hingga menjilat pinggan huhuhu...

Salah satu masakan yang saya paling suka masak dan antara lauk paling digemari di rumah sewa saya semestinya Asam Pedas Johor...hehe, banyak permintaan tau asam pedas air tangan saya ni. Bukan nak menunjuk2 tapi realiti huhu..(^_~)v Permintaan yang paling mencabar sekali ialah daripada bakal ibu mertuaku! Fuuuhh...macam nak test aku je..Boleh mencalar imej kalau masakan xmenjadi ni hehehe...Alhamdulillah hasilnya mantop!

Resepi asam pedas ni warisan turun temurun keluarga saya..Saya ada juga belajar dari orang lain tapi saya rase resepi mak saya adalah antara yang termudah sekali dan tentunya sangat sedap (diiktiraf oleh semua yang pernah merasa). So, entry kali ni adalah untuk berkongsi keenakan Asam Pedas Johor bersama anda semua. Selamat mencuba!

Bahan-Bahan:
6-8 ekor Ikan (Kembong/Pari/Cencaru/Kerisi atau lain2 ikan yg sesuai)
Sayur Bendi/Terung (kuantiti ikut selera anda)
2 batang Bunga Kantan
Daun Kesum
5-7 keping Asam Keping
Garam secukup rasa
Secubit gula

Bahan Kisar:
10 biji Bawang Merah Kecik
5 ulas Bawang Putih
1 inci Kunyit Hidup
1 genggam Cili Kering

Cara-cara memasak:
  • Tumis bahan kisar sampai betul2 garing (naik minyak) -- kalau xbetul2 garing xsedap tau.
  • Masukkan semangkuk air..pastu tunggu sampai kuah mendidih
  • Bila dah mendidih, masukkan ikan & bendi/terung (pastikan ikan & sayur tenggelam dlm kuah, kalau x tenggelam tambahla air lagi)...biarkan api sederhana besar sampai kuah mendidih
  • Bila dah mendidih, kecikkan api, masukkan daun kesum, bunga kantan, asam keping, garam & secubit gula (ingat tau secubit je, jgn banyak kali cubit hehe.. sbb kalau terlebih kuah jadi manis & xsedap!)
  • Biarkan api maintain kecik dalam 10 minit, cuba rasa..kalau ada yg kurang tambahla apa2 yg patut...Ikut pengalaman saya, rasa asam pedas yg sedap ialah masam & masinnya terasa. Masin ckit pun xpe, sbb nnt nak makan ngan nasi baru best!!!
  • Bila rasa dah ok, tutup api dan hidangkan untuk santapan bersama keluarga atau rakan2...
Tips:

Semua bahan perasa : garam, asam keping & gula dimasukkan last sekali terutamanya kalau guna ikan pari. (Isi ikan pari boleh jadi keras kalau asam keping & garam dimasukkan awal2)

Ok...itu saja caranya. Mudah kan? (^_^)

3 comments:

Anonymous said...

air tu byk byk?sbb kl terlebih mesti dh lari rasanya kan..

vdiaries said...

reply to:
"Anonymous said...
air tu byk byk?sbb kl terlebih mesti dh lari rasanya kan..

March 14, 2010 8:07 AM"

alahai anda ni, agak2 la nk ltk byk mane..kalo byk sgt org x pgl asam pdas dh, kita panggil SUP...ahaha...secukup rasa la air tu..agak2 kalo nk wat berendam, buh la setempayan...

Papa-NtiQ said...

ckp pasal asam pedas ni la kan...saya nih org JB tapi bila gi melaka paling best saya suka kat sebelah hotel straits meridian. Ada 2 gerai..bukan yg ngadap bangunan tapi sebelah dia slurppp hehehe. Dari anak sorang baby sampai dah 4 orang besor panjang masih gi sana. Kat JB nih..saya suka kat restoran dalam stadium pasir gudang..x ramai orang tahu tapi memang best dia nyer asam pedas. Wid kalu senang2 jenguk la yer blog saya kat www.blogmakanbest.blogspot.com topik makan jerrrr hehehe...dan Wid register la yer sebagai follower maklum la blog baru nih sunyiii jerrr TQ TQ TQ