Friday, August 6, 2010

:: Bagaimana saya mengendalikan SIP (EBM) ::

WARNING!
Terdapat penggunaan ‘perkataan direct’ dalam entri ini. Tujuannya hanyalah untuk pendidikan dan cuba menyampaikan ilmu tentang breastfeeding concept secara telus dan jujur. Tidak terlintas sama sekali untuk melucah dsb.   
Kalau anda rasa anda teransang bila baca entri ni, I don’t know what to say….maybe something wrong with your mind!


Saya belajar cara mengendalikan susu ibu perahan SIP (EBM) dari sini. Banyak juga baca sumber-sumber yang lain tapi cara yang diajar oleh beliau lebih mudah difahami dan dipraktikkan.

Kita start dengan sesi memerah susu di ofis. Antara peralatan yang penting selain pam susu, botol dan cooler bag, saya juga perlukan gambar baby Ajmal dan umminya yang cantiks! haha...Ini penting ye kerana dengan melihat wajah anak semasa sesi memerah insyaAllah boleh meningkatkan hasil dalam negeri. Sementara dengan melihat wajah sendiri dan perasan cantik, ianya boleh meningkatkan keyakinan diri..yewww, geli mat! haha!

Dan satu lagi yang penting ialah 'La Tahzan' = Jangan bersedih! Kawalan emosi memang salah satu elemen yang sangat penting dan tak boleh diabaikan. Wajiblah bergembira, muka sentiasa senyum sambil nyanyi lagu2 yang happy dalam hati (kat ofis mane bleh menyanyi kuat2 kan..) sebab nanti susu pun boleh keluar dengan banyak dan baby Ajmal pun turut happy juga sebab dapat minum dengan kenyang! (^_^)

Maka, inilah hasil perahan (daripada dua sesi : pagi & petang)...Untuk hari yang saya ambil gambar ni saya dapat total 15 oz. Selalunya saya dapat 12 oz..hari dapat extra 3 oz mungkin kerana terlebih happy hehe...syukur alhamdulillah..Sebenarnya, selalu nak cuba perah sebanyak 3 sesi, tapi selalu juga tak dapat buat kerana kekangan masa...So, susu yang dah diperah simpan dalam cooler bag pastu pergi ambil Ajmal di rumah pengasuh dan balik ke rumah dengan riang! Lalalala... (^_^)

Sampai kat rumah, perkara pertama buat ialah simpan susu dan chiller dalam peti sejuk (bahagian bawah).

Around 9.00 pm setelah Ajmal lena diulit umminya, ummi pun bangun dengan berhati2 takut Ajmal terjaga semula dan terus ke dapur untuk proses balik SIP hasil kat ofis siang tadi...

Tengok gambar di atas ini, saya bahagikan SIP kepada 3 0z/satu bahagian. Jadi untuk SIP siang tadi yang sebanyak 15 oz, saya dapat 5 bahagian. 2 bahagian biarkan dalam botol (untuk baby Ajmal minum keesokan harinya) dan 3 bahagian untuk stok (simpan tempat beku).

Kenapa 3 oz setiap bahagian? Sebab baby Ajmal sekarang minum 3 oz pada setiap sesi penyusuan beliau..dan satu lagi bekas dadih tu muat utk 3 oz je hehehe...kalau baby Ajmal dah minum banyak lepas ni mungkin kena tukar bekas penyimpanan stok SIP tu...

Seterusnya buat label untuk dilekatkan kepada stok SIP. Butiran yang perlu ada ialah nama, tarikh dan masa penyimpanan, serta isipadu (oz/ml)

Dan lekatkan cantik-cantik macam ni...


Selepas lebelling, simpan dalam tempat beku. Konsep penyimpanan dan pengeluaran stok SIP ni mudah saja, FIFO. Ingat tu FIFO. First in first out...


Chiller juga disimpan di tempat beku...

Dua kotak SIP dari stok tempat beku (tarikh yang paling awal/lama) dikeluarkan dan dibawa turun manakala tiga kotak SIP yang terbaru dimasukkan ke tempat beku. So stok dalam tempat beku tidak akan berkurang, kita ambil 2 kotak dan kita ganti semula 2 kotak/lebih..macam hari ni saya ambil 2 kotak tapi saya ganti 3 kotak. Maknenye hari ni saya dah dapat extra 1 kotak stok SIP untuk baby Ajmal cayang! (^_^)


SIP beku mesti diturunkan awal (semalaman) supaya sempat mencair untuk dibawa ke rumah pengasuh baby Ajmal keesokan harinya. So, simpan saja semalaman 2 SIP fresh + 2 stok SIP di bahagian bawah peti ais untuk bekalan esok. Proses pengasingan, penyimpanan dan penyediaan SIP ni nampak banyak sangat step dia kan. Mula-mula buat dulu pun saya ambil masa jyang agak lama ugak, tapi sekarang dah terer, so dalam 5~10 minit saje sudah beres. hehe..lagipun memang kena buat cepat-cepat untuk pastikan suhu sejuk susu dikekalkan. Ok, dah siap! Ummi Ajmal boleh pergi buat kerja lain pastu pergi tidur!


ZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZ........

(Gambar wanita cun sedang tidur di atas hanyalah khayalan penulis blog ini sahaja dan tidak ada kena mengena dengan kehidupan sebenar..hehe..)

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Oh, sudah pagi! Bace doa bangun tido dulu... (^_^) Ok, selepas menunaikan kewajipan sebagai muslim dan bersiap2 untuk ke pejabat, perkara terakhir sebelum keluar rumah ialah transfer SIP dari kotak dadih ke dalam botol dan label seperti di bawah ni. Botol #1 dan #2 adalah stok SIP dari tempat beku jadi perlu diminum dahulu manakala #3 dan #4 adalah SIP fresh yang diperah semalam.


Masukkan keempat-empat botol dan chiller dalam cooler bag dan terus hantar Ajmal dan susu-susunya ke rumah pengasuh..semoga anak ummi kenyang, gembira, sihat dan pintar berkat minum susu ummi ini ye! InsyaAllah... (^_^)


4 comments:

amiey lee said...

hi wahh senang nye concept..ni nak follow..eh nak tanya masa kt opis u perah then u letak dlm peti asi opis bahagian atas ke bawah?

Wid Shualdi said...

dear amiey lee,

saya pun ikut cara org, so marilah kite share same2 ye =)

saya bawak cooler bag g ofis,so after perah susu, simpan dalam tu je. make sure icepack/chiller dlm cooler bag mencukupi dan tahan utk 8-9 jam. Kalau nak letak kt peti ais ofis, letak kat bawah je, xperlu letak kat atas..bwk balik umah baru simpan kt bhgn atas =)

zie erniza said...

Tq ye.info bermanfaat.izinkan saya cedok ilmu dari sini ye.
jemput baca

http://suzysyahimi.blogspot.my/2016/04/amalan-menarik-rezeki.html?m=1

zie erniza said...

Tq ye.info bermanfaat.izinkan saya cedok ilmu dari sini ye.
jemput baca

http://suzysyahimi.blogspot.my/2016/04/amalan-menarik-rezeki.html?m=1