Sunday, March 22, 2009

::Sungguh ku tak mengerti!!!::

Sudah hampir dua bulan saya melanggan perkhidmatan Celcom Broadband, perkhidmatan internet tanpa had yang saya harap dapat memudahkan kerja2 saya. Di pejabat bukan xde kemudahan internet, cuma kena berkongsi. Agak merumitkan bagi saya... Tetapi lain yang saya harapkan lain yg jadi, saya sangat sedih =( Saya harapkan ia dpt melancarkan kerja saya, tapi sebaliknya! Byk perkara yg saya xdpt lakukan, spt membuat attachment pd email, menghantar/forward email, malah nak download pun lbt! (untuk update blog saya ni pun saya pinjam laptop kawan tau!)
Apa sudah jadi? Saya rasa mcm nak marah je celcom sbb xmemberi perkhidmatan yang sepatutnya. Rugi tau saya bayar RM68/month kalau inilah yang saya dapat sebagai pelanggan celcom broadband. Baik saya guna internet free di pejabat saja, walaupun byk website yg kena block tapi xla sakit jiwa terutamanya bila nak send email. Kesian juga kepada beberapa rakan pejabat saya yg pakar bab2 IT ni, sbb hampir setiap minggu saya selalu mengadu masalah saya. Hehe xpe saya doakan u all dapat pahala kerana membantu insan xberdaya seperti saya ni (^_~)v Saya mengaku saya mmg xberapa tahu bab2 IT, kiranya saya ni tahap user jela.
Tetapi setelah banyak penyiasatan saya lakukan utk mencari punca kelembapan broadband saya ni, saya dapat buat kesimpulan ianya bukanlah salah pihak Celcom dan bukan juga kerana vodafone USB modem saya yg rosak. Ianya berpunca dari laptop yg saya gunakan (bukan hakmilik saya, laptop tu dipinjamkan sahaja kepada saya) Sebabnya bila saya gunakan broadband saya di laptop orang lain, memang tiada masalah. Entah apa setting dlm laptop yg saya guna tu, saya pun tak tau. Sekarang salah seorang pakar IT di pejabat saya sedang cuba menyelesaiakn masalah saya, saya harap beliau akan menemui jawapannya secepat mungkin. Dan seandainya beliau tak berjaya saya hanya ada dua pilihan: 1, Beli laptop saya sendiri dan yang ke 2, Tamatkan langganan perkhidmatan Celcom broadband & jual USB modem yg saya gunakan sekarang (dah ada pun pembelinya cuma tunggu masa je! hehe..)

No comments: